Ga naar hoofdinhoud

Blog

Design systems bij Logius: hoe één design system meerdere producten ondersteunt

Vorig jaar ging het design system team van Logius, de organisatie die achter onder andere DigiD en MijnOverheid zit, samenwerken met de NL Design System community. We spraken met Aline Nap en Raoul Wittenberns over hun ervaringen.
auteur: Renate Bruinenbergpublicatie datum:

Toegankelijke foutmeldingen in formulieren

Hoe geef je een gebruiker nuttige informatie over wat er niet goed gaat bij het invullen van een formulier? Wanneer je zorg besteedt aan het voorkomen en aangeven van fouten, is de kans dat een gebruiker het formulier verzendt veel groter.
auteur: Rian Rietveldpublicatie datum:

Van eigen componenten naar open source “blocks” voor WordPress

Met NL Design System community blocks wordt het nog makkelijker om NL Design System-componenten te gebruiken in WordPress. De grote aanjager van deze plug-in is de gemeente Den Haag, die hier met hun leverancier Acato aan werkten. We spraken Tom Dekker van Acato over het proces.
auteur: Renate Bruinenbergpublicatie datum:

Samen aan de slag met het esta­fette­­mo­del

Gisteren was er weer een samenwerkdag met ontwerpers uit de NL Design System community. De ochtend stond in het thema van het estafettemodel, waarin we een eerste component hebben gecheckt op onze aangescherpte ‘definition of done’.
auteur: Hidde de Vriespublicatie datum:

Lessen vanuit de gebruikerstest formulieren met Haagse ondernemers

Veel online aanvragen verlopen niet direct soepel. Denk hierbij aan foutmeldingen, onvolledig ingevulde vergunningsaanvragen en ontbrekende bijlagen. Dit is niet alleen vervelend voor de aanvrager, maar ook voor degene die de aanvraag moet behandelen. Daarom deed de gemeente Den Haag onderzoek naar een nieuw ontwerp voor de vergunningsaanvraag voor ondernemers. Onderzoeker Margo Welling en UX-designer Ananta Mulyono vertellen over het onderzoek en delen hun belangrijkste inzichten.
auteur: Renate Bruinenbergpublicatie datum:

Ik wil je wat vragen, maar ik heb geen WhatsApp!

Je ziet het steeds vaker staan op overheidswebsites: ‘Stuur ons een WhatsApp-bericht’. Maar contact opnemen met een gemeente of bedrijf is meer dan een appje sturen. Niet iedereen kan namelijk bellen, WhatsAppen of langskomen op het stadskantoor. Als er dan geen alternatief is, laat je je bezoek in de steek. Daarom is het beter om meerdere contactmanieren aan te bieden, zodat mensen een keuze hebben. Ga uit van je bezoeker in plaats van je eigen werkwijze of gemak.
auteur: Rian Rietveldpublicatie datum:

Over de licentiekeuze van NL Design System

Bij NL Design System hebben we er heel bewust voor gekozen om alles open source beschikbaar maken. Zo kunnen we niet alleen makkelijker samenwerken, het maakt ook onze code echt herbruikbaar. De manier waarop we dat doen: licenties!
auteur: Renate Bruinenbergpublicatie datum:

NL Design System nu als zelfstandig project verder

Vanaf 2024 gaat NL Design System verder als zelfstandig project. We spreken Victor Zuydweg (initiatiefnemer Gebruiker Centraal) en Peter Berrevoets (projectleider NL Design System) over toen en nu.
auteur: Renate Bruinenbergauteur: Hidde de Vriespublicatie datum:

Rian en Francesca aanwezig bij Community Online Formulieren

Op donderdag 7 december kwam de Community Online Formulieren van Gebruiker Centraal bij elkaar. Francesca Vonk en Rian Rietveld waren uitgenodigd om meer te vertellen over de richtlijnen voor formulieren én over het testen met gebruikers.
auteur: Renate Bruinenbergpublicatie datum:

Testen met Wmebv-formulieren: eerste lessen

In de afgelopen maanden werkte het NL Design System kernteam samen met VNG aan generieke formulieren. Vorige week testten we ze met gebruikers bij Stichting Accessibility in Utrecht.
auteur: Hidde de Vriespublicatie datum:

Spacing tokens als systeem voor verticale ruimte

Vorige week kwamen designers van Gemeente Utrecht, Gemeente Den Haag en OpenGemeenten bij elkaar om te spreken over design tokens voor spacing: de ruimte tussen de verschillende componenten. Designer Jeroen du Chatinier van de Gemeente Utrecht vertelde erover in het Design Open Hour.
auteur: Hidde de Vriespublicatie datum:

Design Systems Week 2023 komt eraan!

In zo’n 20-25 minuten leren over design systems van experts van bijvoorbeeld GOV.UK, GitHub en Kamer van Koophandel? Net als vorig jaar organiseert het NL Design System-kernteam een Design Systems Week.
auteur: Hidde de Vriespublicatie datum:

NL Design System gebruikt als eerste nieuwe Gebruiker Centraal-lettertype

Al vanaf het begin gebruikt Gebruiker Centraal de lettertypes Montserrat en League Gothic. Dat gaat veranderen, te beginnen bij NL Design System. We leggen je graag uit waarom.
auteur: Jeroen Schalkpublicatie datum:

De mijlpalen van 2022

Eind vorig jaar hebben we samen met de community stilgestaan bij de plannen en werkzaamheden voor 2022. Nu het jaar er bijna op zit, is het dan ook tijd om terug te blikken en te kijken naar wat er allemaal gedaan is. Eén ding is zeker; 2022 was een druk jaar.
auteur: Laura van Swigchumpublicatie datum:

Een dag uit het leven van een ontwerper bij het NL Design System

Een dag als ontwerper bij het NL Design System ziet er heel anders uit dan bij andere design systems. Dit komt mede doordat het NL Design System geen ‘traditioneel’ design system is met slechts een enkele huisstijl. In dit artikel leg ik als ontwerper uit hoe de werkzaamheden bij het NL Design System eruit zien.
auteur: Renate Bruinenbergpublicatie datum:

Bryan de Jong vertelt over zijn ervaring met het NL Design System

Front-end developer Bryan de Jong werkte mee aan het ontwikkelen van een nieuw design system voor de gemeente Den Haag, met behulp van het NL Design System. Inmiddels gaat hij zijn vleugels uitspreiden in het buitenland en blikt terug op de samenwerking met het team van het NL Design System.
auteur: Renate Bruinenbergpublicatie datum:

NL Design System in 2021

Het was weer een bijzonder jaar. Zeker ook voor NL Design System. En we zijn blij dat we zoveel hebben kunnen bereiken en trots op de mooie resultaten die we hebben geboekt. We blikken graag terug op het afgelopen jaar.
auteur: Jessica Straetemanspublicatie datum:

Over Figma als keuze voor het NL Design System

Alles over Figma, de tool voor het ontwerpen van de componenten en patronen, en waarom we dat bij NL Design System gebruiken.
auteur: Rogier Barendregtpublicatie datum:

Innovatiebudget voor de werkwijze van het NL Design System

NL Design System is 1 van 20 projecten die een bijdrage uit het Innovatiebudget Digitale Overheid 2021 ontving. We kregen dat voor de pilot ‘Samenwerkingsmodel herbruikbare basisonderdelen voor overheidsbrede dienstverlening’ waarmee we de inrichting van samenwerking over overheidsorganisaties heen binnen 1 centraal (design) systeem beproeven.
auteur: Jessica Straetemanspublicatie datum:

Jouw project inrichten op de NL Design System-architectuur

2 teams bij verschillende organisaties werken deze periode voor hun eigen doeleinden aan NL Design System-componenten. De ontwikkelingen zijn ver genoeg gevorderd dat ze de komende 2 weken gebruik gaan maken van elkaars componenten. Binnenkort sluiten meer teams aan.
auteur: Robbert Broersmapublicatie datum:

Waarom NL Design System onmisbaar is voor organisaties

Samenwerken naar één overheidsbeleving voor de burger, dat is waar het NL Design System om draait. Carina Palumbo en Sjef van Leeuwen van Wigo4it draaien er niet omheen; in de toekomst hoor je er als overheidsinstantie niet meer bij zonder een gezamenlijke implementatie van het NL Design System! In deze blog vertellen zij vanuit hun technische en UX-ervaring over de realisatie van het designsysteem.
auteur: Jessica Straetemanspublicatie datum:

Uitkomsten bijeenkomst contentrichtlijnen en het NL Design System

In een (online) bijeenkomst op 3 november presenteerden we een aantal goede voorbeelden van contentricthtlijnen en gingen we met de deelnemers aan de slag om met elkaar te verzinnen hoe dit in het Nederlandse designsysteem zou passen. Tijdens deze bijeenkomst is er gesproken over de verschillende content-aspecten in een designsysteem. We hebben de algemene conclusies voor je op een rij gezet.
auteur: Jessica Straetemanspublicatie datum:

Innovatiebudget voor het NL Design System

We hebben met het NL Design System een aanvraag gedaan voor het Innovatiebudget 2020. En we kunnen met trots melden dat we 1 van de 24 projecten zijn waarvan de aanvraag is gegund! Het innovatiebudget wordt elk jaar door BZK uitgereikt aan innovatieve projecten, die bijdragen aan de verbetering van de digitale dienstverlening van de overheid.
auteur: Angela Imhofpublicatie datum:

De top-10 aan onderwerpen die waarde toevoegen aan een design systeem

Tijdens de International Design in Government conferentie vroegen we de aanwezige deelnemers of ze een vragenlijst over design systemen wilden invullen. Omdat wij bezig zijn met de ontwikkeling van een centraal design systeem voor de Nederlandse overheid: het NL Design System, willen we gebruikmaken en leren van bestaande kennis en ervaring.
auteur: Angela Imhofpublicatie datum:

Update - NL Design System

Update over de stand van zaken rondom het traject NL Design System, geïnitieerd door Gebruiker Centraal. In samenwerking met medewerkers van diverse overheidsorganisaties.
auteur: Edo Plantingapublicatie datum:

Kick-off werkgroepen van het NL Design System

We zijn uit de startblokken met de werkgroepen van het NL Design System! Woensdag 24 april hebben twintig ontwerpers, UX experts en ontwikkelaars met elkaar nagedacht over principes, criteria en concrete componenten.
auteur: Edo Plantingapublicatie datum:

Eén over­heid - practise what you preach

Eén overheid - Practise what you preach. Een gezamenlijk design system voor de overheid.
auteur: Edo Plantingapublicatie datum:

Van start! Een gezamelijk design system voor de overheid

Doe mee! Samen werken aan één design system voor Nederland. Sluit je aan, doe mee via bijeenkomsten, praat mee via Slack.
auteur: Edo Plantingapublicatie datum:

Design systems in het buitenland - 6 lessen

De mensen achter GOV.UK zijn in 2017 gestart met een internationale community van designers en ontwikkelaars. Op 23 april 2018 organiseerden ze een call over design systems, waaraan 42 deelnemers uit alle hoeken van de wereld deelnamen.
auteur: Edo Plantingapublicatie datum: