Ga naar hoofdinhoud

Introductie

NL Design System maakt toegankelijk, inclusief en gebruiksvriendelijk ontwikkelen makkelijk. Op deze pagina lees je meer over wat dat technisch betekent. Voor meer informatie over het project zelf, zie Over NL Design System.

Meer dan alleen ontwerp

Een design system verzamelt herbruikbare onderdelen om bepaalde doelen te bereiken. Bij ons gaat het om deze onderdelen, die samen gebruikt kunnen worden:

  • Richtlijnen voor hoe je de beste digitale diensten maakt, zoals voor het maken van formulieren.
  • Design kit voor grafisch vormgevers en UX-ontwerpers.
  • Componentenbibliotheek voor ontwikkelaars.
  • Gedeelde inzichten over toegankelijkheid, opgenomen in die richtlijnen en in documentatie voor componenten.
  • Een methode om je huisstijl toe te passen op onze componenten (design tokens).
  • Technische infrastructuur om werk efficiënt te testen, te delen en uit te rollen (zoals een voorbeeldrepository met Storybook en visuele regressietests).
  • Stijlgids om de huisstijl van je organisatie consistent te gebruiken.

We verzamelen dus meer dan alleen ontwerp. Al deze onderdelen hebben dit gedeelde doel: makkelijk consistente, toegankelijke en gebruiksvriendelijke websites en applicaties maken.

Basisonderdelen voor de hele overheid

Waar veel design systems een specifieke organisatie bedienen, werkt NL Design System met organisaties verspreid over de hele overheid: van gemeenten tot Rijk.

Juist overheidsorganisaties hebben baat bij één duidelijke set herbruikbare basisonderdelen. Hierdoor kunnen vele kleinere organisaties meeliften op het onderzoek en de ontwikkeling door anderen, en iedereen kan een steentje bijdragen door kleine verbeteringen aan te dragen.

Voor de eindgebruiker is het essentieel dat het gebruik van een website of applicatie duidelijk, toegankelijk en voorspelbaar is. Dat wordt in het bijzonder duidelijk bij levensgebeurtenissen, zoals een verhuizing: dan moeten mensen vaak gebruik maken van allerlei verschillende applicaties van verschillende organisaties.

Als ook nieuwe inzichten en gebruikersonderzoek gedeeld worden, kunnen we daar met z'n allen betere richtlijnen, componenten en thema's mee maken. Deze nieuwe versies kunnen dan gebruikt worden in alle applicaties die met NL Design System zijn gebouwd en zo direct de gebruikerservaring van vele eindgebruikers verbeteren.

Eén geteste toegankelijke huisstijl voor iedereen?

Dat we samenwerken, betekent niet dat alles wat met NL Design System gemaakt wordt er hetzelfde uit ziet. Dat kan ook niet, want in Nederland hebben de meeste overheidsorganisaties een eigen identiteit, en de Rijkhuisstijl kan alleen worden gebruikt door de Rijksoverheid.

Door thema's te maken met beschikbare design tokens kunnen applicaties gebruikmaken van dezelfde componenten, zélfs als deze door een andere organisatie gebouwd zijn. Deze thema's kunnen dan weer goed getest worden op toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid. En ze kunnen voor de verschillende applicaties van één organisatie hergebruikt worden, zelfs als deze door verschillende leveranciers zijn gebouwd.

Samenwerken aan een herbruikbare componentenbibliotheek

De community rondom NL Design System bestaat uit 500+ specialisten van verschillende overheidsorganisaties en hun leveranciers. We willen niet steeds hetzelfde wiel uitvinden, maar elkaar ook niet vertragen bij de ontwikkeling van nieuwe applicaties.

Om elkaar niet in de weg te zitten, werken we met het “estafettemodel”. Kortgezegd kunnen organisaties voor componenten die nog niet centraal beschikbaar een eigen versie maken. Deze versie wordt in grote lijnen gebouwd volgens de gedeelde architectuur, maar hoeft niet compleet te zijn.

Andere organisaties die dit component vervolgens ook goed kunnen gebruiken, kunnen dan helpen deze completer te krijgen. Uiteindelijk voldoet de component én is het op meerdere plekken getest en verbeterd.

Met een aantal actieve organisaties werken we toe naar deze breed inzetbare componenten bibliotheek. De eisen voor componenten per fase vind je in de Definition of Done. De organisaties en componenten die zij maken kun je vinden onder de NL Design System organisatie op GitHub.