Ga naar hoofdinhoud

Heartbeat terugkijken

Heartbeat terugkijken? Op deze pagina vind je de opnames.

9 juli 2024

Vandaag laat Yolijn zien hoe de componentenpagina's een mooie update hebben gekregen: bij elk component is nu te zien welke checks zijn gedaan, en welke organisaties het component hebben geclaimd. Dit alles op basis van GitHub-borden, die organisaties voor hun eigen componenten ook kunnen bijhouden.

25 juni 2024

Annet van Acato Digital Agency vertelt over het WOO Publicatieportaal (Wet Open Overheid) van de gemeente Tilburg waar zij aan werken. Het publicatieportaal is de plek waar alle publicaties vanuit de gemeente Tilburg te vinden, delen en downloaden zijn. In een Figma-prototype liet ze onder andere pagina’s voor en na gebruikerstesten zien.

Leuk weetje: er zijn maar liefst 14 componenten vanuit het NL Design System gebruikt!

11 juni 2024

Vandaag een update na de Estafettemodeldag op 31 mei: daar hebben 15 mensen uit de community samen de Definition of Done (Community) doorlopen voor het “Paragraph”-component. Met succes: dit component van de Gemeente Utrecht heeft nu als eerste de status “Community”. Robbert geeft een uitgebreide uitleg bij het Paragraph component.

28 mei 2024

Vandaag staat in het teken van het Estafettemodel. Hidde vertelt over de estafettemodeldagen, waarvan er op dit moment 5 gepland zijn, aanstaande vrijdag de eerste. Jeffrey vertelt over componenten die sinds kort “Help wanted” status hebben en Bryan laat zien hoe componentenchecks op de website komen.

14 mei 2024

Nieuwe kernteamleden Rozerin en Wart stellen zich voor. Nico Druif vertrekt bij Gemeente Amsterdam en kijkt terug op de diverse samenwerkingen met NL Design System. Niels Roozemond laat zien hoe je met een nieuwe beta-feature verbinding legt tussen code en Figma.

30 april 2024

Michaëla Tan vertelt over samenwerking KWIF en NL Design System, Rian geeft update WCAG. Ook stelt onze nieuwe projectleider Astrid zich voor.

16 april 2024

Bart van internetbureau Draad vertelt over Open Stad, de “open source online participatietools”.

Ook laat kernteamlid Jeffrey zien hoe we omgaan met plaatsing van informatie over een formulier (buiten de form tag) en waarom.

2 april 2024

Tom Dekker van Acato vertelt over de NL Design System Community Blocks die ze hebben gemaakt. Hierdoor is het mogelijk om NL Design System in Gutenberg/WordPress te gebruiken. Ook laat Hidde de nieuwe factsheet van NL Design System zien.

19 maart 2024

Begin maart sprak Yolijn op Patterns Day in Brighton, een internationale design systems conferentie. Ze vertelde daar over het estafettemodel dat we bij NL Design System gebruiken. Vandaag deed ze in de Heartbeat haar presentatie nog eens, in het Nederlands.

5 maart 2024

Jeroen du Chatinier van de Gemeente Utrecht vertelt over hun eerste website die live ging met NL Design System-componenten, gebouwd op Strapi als CMS. Jeffrey laat zien dat er nieuwe patronen voor formulieren beschikbaar zijn en geeft een preview van het estafettemodel op een GitHub projectbord.

20 februari 2024

Kernteam update. Onderzoek naar een theme-builder, wanneer is een component help wanted? WCAG pagina's om richtlijnen van extra informatie te voorzien en NL Design System security.

6 februari 2024

Sander de Gans van de gemeente Rotterdam vertelt over het opzetten van een design system en het live-gaan van hun storybook. Nico Druif en Edith van der Does van de gemeente Amsterdam geven een update over het ontwerp en gebruikersonderzoek rondom erfpacht.

23 januari 2024

Ananta Mulyono en Margo Welling van de Gemeente Den Haag delen een presentatie over een meerstappenformulier voor ondernemers. Rian Rietveld van het kernteam vertelt over de stand van zaken rondom de formulier richtlijnen.

9 januari 2024

Remy Parzinski van Logius vertelde ons over naming conventions. Robbert lichtte toe hoe we repositories “vers en veilig” houden.

12 december 2023

In deze laatste Heartbeat van het jaar kijkt Yolijn terug op de highlights van NL Design System in 2023. Renate is terug in het team en we staan stil bij de livegang van de nieuwe site van gemeente Den Haag, gemaakt met NL Design System componenten.

28 november 2023

Vandaag vertelde Jeffrey over de user test die vorige week is gedaan met WMEBV-specifieke formulieren. Robbert liet zien hoe de Voorbeeldgemeente-site ook support heeft voor forced color mode. Hidde vertelde meer over de nieuwe formulierrichtlijnen waar hij en Rian op dit moment aan werken: er staan er nu twee live en meerdere zijn bijna klaar.

14 november 2023

Rian van het kernteam vertelt over de uitbreiding van de formulierrichtlijnen waar zij met Hidde de Vries aan werkt. Ze was ook bij een gebruikerstest en blikt terug. Mees van Frameless laat de WEMBV-formulieren zien waar de afgelopen weken hard aan is gewerkt, ze worden deze week getest met gebruikers. Jeffrey bespreekt de “Figma-dag” voor designers die vorige week bij de Gemeente Utecht plaatsvond.

31 oktober 2023

Francesca van VNG vertelt over de WMEBV-formulieren die worden ontwikkeld in Figma met NL Design System componenten, en binnenkort getest worden met gebruikers. Ook stelt Rian voor: ze is nieuw in het team en gaat zich als toegankelijkheidsspecialist de komende tijd bezig houden met richtlijnen voor (toegankelijke) formulieren.

17 oktober 2023

Mark Meijerink presenteert over de Persoonlijke Regelingen Assistent (PRA), een project van Stichting ICTU voor het Ministerie van Binnenlandse Zaken. PRA is een app waarmee burgers en ondernemers gemakkelijk kunnen op welke regelingen en toeslagen ze recht hebben, gemaakt met, hoe kan het ook anders, NL Design System. Bart Nieuwenweg van Draad vertelt over het maken van een nieuw kaartencomponent voor de nieuwe website van de gemeente Den Haag, zijn eerste project met NL Design System.

3 oktober 2023

De heartbeat Design Systems Week special waar Rozerin van gemeente Den Haag en René van gemeente Utrecht vertellen over hun ervaring met het gebruik van de NL Design System Figma bibliotheek volgens het stappenplan op de website. Ook geeft Aline Nap van Logius een demo van haar Proof of Concept van variabelen in Figma te gebruiken in combinatie met Design Tokens.

19 september 2023

Vincent van gemeente Amsterdam laat zien wat Amsterdam design system voor mooie dingen heeft bijgedragen laatste tijd. Remko van leverancier Conduction laat zien hoe door gebruik van NL Design System community componenten ze nu 1 applicatie voor diverse gemeentes hebben kunnen gebruiken door alleen verschillende huisstijl thema's in te stellen.

5 september 2023

Waar Jeffrey laat zien hoe een custom onboarding kan werken door een huisstijlen met de Figma bibliotheek, de component quick-scan met toegankelijkheid tips en samen een prototype maken in Figma. En kondigt Hidde de Design Systems Week 2023 aan.

22 augustus 2023

Jeffrey laat zien hoe een custom onboarding kan werken door een huisstijlen met de Figma bibliotheek, de component quick-scan met toegankelijkheid tips en samen een prototype maken in Figma. En kondigt Hidde de Design Systems Week 2023 aan.

11 juli 2023

Jeroen du Chatinier vertelt over hoe je gebruikersondezoek kunt delen met de community op gebruikersonderzoeken.nl

27 juni 2023

Jeroen Visser vertelt over hoe 1Overheid met Figma direct verbinding heeft gemaakt met de front-end, via een NL Design System thema. Experiment geslaagd!

Rida el Mazouji vertelt over zijn stageopdracht bij Frameless, waarin hij met een team van stagiairs (ook Nova, Rowan en Britt) de open source website OpenCatalogi.nl (ontwikkeld door Conduction) heeft gemigreerd naar NL Design System en het Rotterdam Design System heeft aangesloten op NL Design System door een thema te maken.

13 juni 2023

Robbert vertelt kort over de duizend-en-één soorten tabellen die we in het wild tegenkomen. Aan iedereen de oproep: heb jij een mooie toegankelijke tabel gemaakt, of kom je een interessante complexe tabel tegen die je graag terugziet in NL Design System? Deel het even in Slack! Kom ook kijken bij de Designer Open Hour op 18 juli, waarin we multidisciplinair naar de tabellen gaan kijken.

16 mei 2023

Nico Druif laat zien hoe de gemeente Amsterdam het zakelijk erfpacht-portaal ontwerpt, op basis van de Figma-ontwerpen van de MijnOmgeving van de gemeente Den Haag. Binnenkort worden zelfs de herbruikbare Figma componenten van het NL Design System gebruikt, in combinatie met de design tokens van de huisstijl de gemeente Amsterdam.

Vincent Smedinga, Inge de Bondt en Tanja van der Heide vertellen hoe de gemeente Amsterdam is begonnen een nieuw design system te bouwen met NL Design System.

18 april 2023

Het kernteam wil een handleiding maken over een kleurenpalet die helpt met toegankelijkheid van je huisstijl. Robbert deelt de eerste stappen in het onderzoek naar de contrast-eisen van een toegankelijk palet.

4 april 2023

Jeroen du Chatinier deelt zijn hopes and dreams over gebruikersonderzoek van iedereen (bij de overheid) te delen op een centrale plek, zodat het makkelijk te vinden is.

Jeffrey laat zien hoe het kernteam white-label Figma componenten maakt, voor componenten die al door de community zijn gemaakt als white-label front-end componenten.

21 maart 2023

Jeffrey vertelt over waarom we de eerste zijn die het nieuwe Gebruiker Centraal-lettertype gaan gebruiken, en hoe we op basis van de NL Design System richtlijnen tot de conclusie kwamen dat onze site een beter lettertype nodig had.

7 maart 2023

Rozerin Ayerdem is UX-designer bij de gemeente Den Haag. Voor de nieuwe designs doet Den Haag gebruikersonderzoeken zodat dat de Mijn Omgeving gebruiksvriendelijk en begrijpelijk is voor alle inwoners. Deze heartbeat presenteert zij over gebruikersonderzoek van de Mijn Omgeving.

7 februari 2023

De gemeente Amsterdam gaat meedoen met NL Design System, en Vincent Smedinga vertelt waar ze op hebben gelet bij het onderzoek of meedoen met NL Design System een goed idee is.

24 januari 2023

Kleine updates uit de community, waaronder de gemeente Utrecht die werkt aan dark mode voor 's avonds met design tokens. Sergei Maertens laat zien hoe hij een design tokens editor heeft gemaakt voor thema's uit de NL Design System community, die je bijvoorbeeld in Storybook gemakkelijk kunt gebruiken.

10 januari 2023

Eerste heartbeat van het jaar met kleine updates van het kernteam over het onderhoud waar ze in de kerstvakantie mee bezig zijn geweest.

13 december 2022

Laatste heartbeat van 2022 waar Egor de algemenere Rijkshuisstijl componenten, basis componenten, laat zien waar hij bij de RVO mee bezig is geweest. Daarnaast blikt Yolijn terug op de plannen die we voor 2022 hadden en wat daarvan terecht is gekomen.

15 november 2022

Robbert vertelt over Proof of concept NL Design System componenten voor onderzoek.amsterdam.nl Jeffrey verteld waar hij nu staat met componenten hergebruiken in Figma Yolijn laat de Playroom zien die is toegevoegd aan Themes Storybook waaraan zij nu werkt om in de thema storybook componenten in samenhang te zien.

18 oktober 2022

Deze week laat Jeffrey zien hoe we de design tokens in Figma toepassen, koppelen aan de frontend en direct publiceren via Storybook. Daarna geeft Yolijn een korte demo van ons resultaat om NL Design System te integreren met Open Formulieren

Geen video

Van de eerste 46 Heartbeats is helaas geen video:

 • 4 oktober 2022
 • 20 september 2022
 • 6 september 2022
 • 23 augustus 2022
 • 12 juli 2022
 • 28 juni 2022
 • 14 mei 2022
 • 31 mei 2022
 • 17 mei 2022
 • 3 mei 2022
 • 19 april 2022
 • 5 april 2022
 • 22 maart 2022
 • 8 maart 2022
 • 22 februari 2022
 • 8 februari 2022
 • 25 januari 2022
 • 11 januari 2022
 • 14 december 2021
 • 30 november 2021
 • 16 november 2021
 • 2 november 2021
 • 14 oktober 2021
 • 30 oktober 2021
 • 16 oktober 2021
 • 2 november 2021
 • 19 oktober 2021
 • 5 oktober 2021
 • 21 september 2021
 • 7 september 2021
 • 24 augustus 2021
 • 10 augustus 2021
 • 27 augustus 2021
 • 13 juli 2021
 • 22 juni 2021
 • 8 juni 2021
 • 25 mei 2021
 • 11 mei 2021
 • 13 april 2021
 • 30 maart 2021
 • 16 maart 2021
 • 2 maart 2021
 • 16 februari 2021
 • 2 februari 2021
 • 19 januari 2021
 • 5 januari 2021