Ga naar hoofdinhoud

Heartbeat

Het kernteam van NL Design System vertelt 2-wekelijks wat de laatste stand van zaken is. Daarnaast laten we organisaties aan het woord die met/aan het NL Design System werken. Sinds kort nemen we elke sessie op. Hieronder maken we deze sessies beschikbaar om op elk gewenst moment zelf terug te kijken.

Wil je er (online) bij zijn, heb je vragen of wil je zelf iets vertellen of presenteren tijdens een van de heartbeats? Stuur ons dan een mailtje op NLDesignSystem@gebruikercentraal.nl

11 juli 2023

Jeroen du Chatinier vertelt over hoe je gebruikersondezoek kunt delen met de community op gebruikersonderzoeken.nl

27 juni 2023

Jeroen Visser vertelt over hoe 1Overheid met Figma direct verbinding heeft gemaakt met de front-end, via een NL Design System thema. Experiment geslaagd!

Rida el Mazouji vertelt over zijn stageopdracht bij Frameless, waarin hij met een team van stagiairs (ook Nova, Rowan en Britt) de open source website OpenCatalogi.nl (ontwikkeld door Conduction) heeft gemigreerd naar NL Design System en het Rotterdam Design System heeft aangesloten op NL Design System door een thema te maken.

13 juni 2023

Robbert vertelt kort over de duizend-en-één soorten tabellen die we in het wild tegenkomen. Aan iedereen de oproep: heb jij een mooie toegankelijke tabel gemaakt, of kom je een interessante complexe tabel tegen die je graag terugziet in NL Design System? Deel het even in Slack! Kom ook kijken bij de Designer Open Hour op 18 juli, waarin we multidisciplinair naar de tabellen gaan kijken.

16 mei 2023

Nico Druif laat zien hoe de gemeente Amsterdam het zakelijk erfpacht-portaal ontwerpt, op basis van de Figma-ontwerpen van de MijnOmgeving van de gemeente Den Haag. Binnenkort worden zelfs de herbruikbare Figma componenten van het NL Design System gebruikt, in combinatie met de design tokens van de huisstijl de gemeente Amsterdam.

Vincent Smedinga, Inge de Bondt en Tanja van der Heide vertellen hoe de gemeente Amsterdam is begonnen een nieuw design system te bouwen met NL Design System.

18 april 2023

Het kernteam wil een handleiding maken over een kleurenpalet die helpt met toegankelijkheid van je huisstijl. Robbert deelt de eerste stappen in het onderzoek naar de contrast-eisen van een toegankelijk palet.

4 april 2023

Jeroen du Chatinier deelt zijn hopes and dreams over gebruikersonderzoek van iedereen (bij de overheid) te delen op een centrale plek, zodat het makkelijk te vinden is.

Jeffrey laat zien hoe het kernteam white-label Figma componenten maakt, voor componenten die al door de community zijn gemaakt als white-label front-end componenten.

21 maart 2023

Jeffrey vertelt over waarom we de eerste zijn die het nieuwe Gebruiker Centraal-lettertype gaan gebruiken, en hoe we op basis van de NL Design System richtlijnen tot de conclusie kwamen dat onze site een beter lettertype nodig had.

7 maart 2023

Rozerin Ayerdem is UX-designer bij de gemeente Den Haag. Voor de nieuwe designs doet Den Haag gebruikersonderzoeken zodat dat de Mijn Omgeving gebruiksvriendelijk en begrijpelijk is voor alle inwoners. Deze heartbeat presenteert zij over gebruikersonderzoek van de Mijn Omgeving.

7 februari 2023

De gemeente Amsterdam gaat meedoen met NL Design System, en Vincent Smedinga vertelt waar ze op hebben gelet bij het onderzoek of meedoen met NL Design System een goed idee is.

24 januari 2023

Kleine updates uit de community, waaronder de gemeente Utrecht die werkt aan dark mode voor 's avonds met design tokens. Sergei Maertens laat zien hoe hij een design tokens editor heeft gemaakt voor thema's uit de NL Design System community, die je bijvoorbeeld in Storybook gemakkelijk kunt gebruiken.

10 januari 2023

Eerste heartbeat van het jaar met kleine updates van het kernteam over het onderhoud waar ze in de kerstvakantie mee bezig zijn geweest.

13 december 2022

Laatste heartbeat van 2022 waar Egor de algemenere Rijkshuisstijl componenten, basis componenten, laat zien waar hij bij de RVO mee bezig is geweest. Daarnaast blikt Yolijn terug op de plannen die we voor 2022 hadden en wat daarvan terecht is gekomen.

15 november 2022

Robbert vertelt over Proof of concept NL Design System componenten voor onderzoek.amsterdam.nl Jeffrey verteld waar hij nu staat met componenten hergebruiken in Figma Yolijn laat de Playroom zien die is toegevoegd aan Themes Storybook waaraan zij nu werkt om in de thema storybook componenten in samenhang te zien.

18 oktober 2022

Deze week laat Jeffrey zien hoe we de design tokens in Figma toepassen, koppelen aan de frontend en direct publiceren via Storybook. Daarna geeft Yolijn een korte demo van ons resultaat om NL Design System te integreren met Open Formulieren