Ga naar hoofdinhoud

Design Systems Week 2023

NL Design System organiseert dit jaar voor de 3e keer de Design Systems Week. Van 2 tot 5 oktober zijn er dagelijks meerdere korte sessies van diverse organisaties over het hoe en waarom van design systems.

Kijk of luister je mee? Alle sessies zijn gratis online bij te wonen en duren ongeveer 30 minuten. Meld je aan voor de hele week of voor losse sessies. Na aanmelding ontvang je een link die voor alle sessies van de week gebruikt wordt.

Het programma

Dit jaar hebben we nationale én internationale sprekers. We laten ons inspireren door andere design systems en horen waarom organisaties in een design system investeren. Vanuit verschillende perspectieven leren we hoe design systems bijdragen aan toegankelijkheid en gaan we technisch de diepte in met design tokens en web components.

Toe­gan­kelijk­heid verzekeren met NL Design System

De overheid staat voor een enorme uitdaging: ervoor zorgen dat websites en apps toegankelijk worden voor iedereen. Maar hoe zorg je ervoor dat toegankelijkheid gegarandeerd onderdeel is van het ontwerp- en ontwikkelproces?

Precies dát is wat NL Design System doet: ervoor zorgen dat iedereen binnen de overheid met dezelfde ‘bouwstenen’ nieuwe websites en apps kan maken. Mét behoud van de eigen huisstijl uiteraard.

NL Design System is niet een kant en klaar setje richtlijnen; het is een slimme manier van opensource-samenwerken. En het kan je organisatie enorm versnellen als het gaat om toegankelijkheid. Peter Berrevoets gaat in deze sessie kort in op de kenmerken en voordelen van de NL Design System-aanpak.

Het NL Design System is 1 van de instrumenten waarmee het programma Gebruiker Centraal werkt aan een betere (online) digitale dienstverlening van de overheid. Ruim 500 designers en developers uit verschillende overheidsorganisaties kennen en volgen NL Design System al.

Tijd om nu ook de meerwaarde ervan te laten zien aan managers, beslissers en adviseurs.

Waarom wij als leverancier werken met NL Design System

Heeft het NL Design System toegevoegde waarde voor leveranciers van overheden? En zijn er al leerzame voorbeelden van bijdragen van leveranciers die gebruikmaken van het NL Design System? Het antwoord op beide vragen: jazeker!

Martijn Rietveld van OpenGemeenten laat je zien wat de samenwerking met NL Design System voor hem als designer en voor OpenGemeenten als leverancier betekent. Zodat jij als designer, developer, product owner, leverancier of andere geïnteresseerde voortaan óók aanhaakt bij NL Design System-meetings, zoals het Design Open Hour en de heartbeats.

Onze componenten, jouw huisstijl: over design tokens

NL Design System wil de beste componenten uit de community herbruikbaar maken voor de hele overheid. Daarom hebben de componenten van het NL Design System van zichzelf geen huisstijl. Iedere organisatie kan zijn eigen huisstijl op de componenten toepassen. Om dat voor elkaar te krijgen maken we gebruik van ‘design tokens’.

Jeffrey Lauwers van NL Design System vertelt kort over design tokens en laat zien hoe je ze kunt gebruiken in Figma. Je leert hoe je gebruik kunt maken van componenten uit de community van NL Design System, om deze vervolgens te voorzien van de huisstijl van jouw organisatie. En hoe je deze designkeuzes vanuit Figma kunt laten aansluiten op code.

The future of design decisions

Marco-Christian Krenn en Jan Six presenteren samen The future of design decisions. Verdiep je in de overgang van design tokens naar dynamisch design. Deze overgang heeft gevolgen voor bijvoorbeeld toegankelijkheid en laat zien hoeveel impact designkeuzes hebben. Deze boeiende sessie onderstreept het essentiële verband tussen interne beslissingen en een single source of truth.

Je krijgt een kijkje in de toekomst van design tokens en leert over alle mogelijkheden ervan.

Goed te weten: Deze sessie is in het Engels.

Design system laten meegroeien met je organisatie

Een design system is altijd in beweging, maar de manier waarop we eraan werken verandert naarmate het groeit. Sinds PostNL het design system Stamp introduceerde, heeft het zich ontwikkeld tot een belangrijk onderdeel van de digitale productontwikkeling. En met de volwassenheid komen er ook weer nieuwe vragen naar boven.

In deze sessie neemt Arash Azizi, product owner bij PostNL, je mee door de ontwikkeling van het design system. Hij laat zien welke beslissingen hij en zijn team hebben genomen en hoe ze het hebben uitgerold binnen de organisatie. Een design system is namelijk niet alleen een ontwerp- of technische aangelegenheid, maar vraagt ook andere keuzes en prioriteiten van een organisatie. Arash laat je zien wat de impact is van een design system binnen een grote organisatie en hoe hij daar als product owner mee omgaat.

Trinity: het design system van de KvK

In deze sessie krijg je alles te horen over Trinity, het design system van de Kamer van Koophandel (KVK) dat wordt onderhouden door Team Matrix. Tooling, context en impact komt aan de orde, maar er wordt vooral dieper in gegaan op hoe KVK omgaat met de uitdagingen rondom de adoptie van het design system door de gebruikers. Ben jij erbij? Red pill or blue pill?

Toegan­kelijke formulieren met NL Design System

Ze zijn essentieel voor vrijwel alle digitale overheidsdiensten: formulieren. Zeker nu de Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer (WMEBV) burgers en bedrijven het recht gaat geven om elektronisch zaken te doen met de overheid. Logisch dus dat steeds meer organisaties NL Design System gebruiken voor formulieren.

In deze sessie vertellen ontwikkelaars Robbert Broersma en Hidde de Vries je over hoe je de beste formulieren maakt. Ze laten daarbij zien hoe digitale toegankelijkheid is ingebouwd in de componenten en richtlijnen van NL Design System, en nemen je mee in de do’s en don’ts.

Design systems as public infrastructure

Digitale overheidsdiensten zouden vandaag de dag als publieke infrastructuur moeten worden gezien. Taiwan is in de ongebruikelijke positie dat digitale weerstand essentieel is voor alle overheidsdiensten.

Het design system, met name hoe het gebouwd wordt, speelt een belangrijke rol in digitale weerstand. Moderne oorlogsvoering is immers steeds meer digitaal. In deze sessie deelt Mu-An meer over het doel, de uitdagingen en de ambiites van Taiwanese online dienstverlening, met specifieke aandacht voor het design system.

Goed te weten: Deze sessie is in het Engels.

The GOV.UK Prototype Kit

Een verzameling losse componenten is 1 ding, maar het wordt pas écht interessant als ze bij elkaar komen. Zodat er een volwaardige, digitale overheidsdienst of -product ontstaat. Bij GOV.UK maken ze het makkelijker om te zien hoe zo’n dienst of product eruitziet. Daarvoor gebruiken ze de GOV.UK Prototype Kit.

Joe Lanman is als ontwerper betrokken bij dit project en vertelt je er meer over!

Goed te weten: Deze sessie is in het Engels.

Estonia Design System

Aleksandr Beliaev van Nortal

Veera is een codenaam voor een design system gebruikt door vele Estlandse overheids organisaties, als een gemeenschappelijke UI taal voor de hele Estlandse staat. Aleksandr zal het hebben over zijn eigen ervaringen en die van zijn collega's bij het opzetten, onderhouden en ondersteunen van een componenten bibliotheek als levend onderdeel van het design system.

Meld je aan als je wil leren van een complex praktijkvoorbeeld. Dit is het verhaal van het land dat zich met trots de eerste digitale samenleving noemt over het managen van verwachtingen, het belang van DX, zelfbeheersing en naamgeving van dingen.

Goed te weten: Deze sessie is in het Engels.

Betere toegankelijkheid met een design system

Hoe kan een design system helpen bij het verbeteren van toegankelijkheid, in 12 educatieve producten, die dagelijks worden gebruikt door 25 miljoen leerlingen over heel Europa? Dat is 1 van de vragen die Sanoma Learning de afgelopen tijd bezig hield. Design systems lead Daniëlle Rameau gaat je meer vertellen over hun aanpak.

Design Systems & Web Components: what works & what doesn’t

Nord is het design system van Nordhealth, een bedrijf dat software maakt voor de gezondheidszorg. Design system lead David Darnes vertelt je in deze sessie over hoe het hen vergaat met Web Components, en hoe die ervoor zorgen dat ze Nord-componenten heel flexibel kunnen gebruiken, met allerlei verschillende technologieën.

Al sinds de eerste voorstellen voor standaardisatie van Web Components, hielden ontwikkelaars zich bezig met de vraag of ze al ‘klaar’ zijn om in productie te worden gebruikt. Vandaag de dag zijn er allerlei organisaties en projecten die Web Components gebruiken. Sommige design system teams gebruiken ze zelfs in combinatie (en niet in plaats van) andere tools als Vue, Angular en React.

Natuurlijk zijn er allerlei nuances en subtiliteiten rondom het gebruik van Web Components. In zijn sessie gaat Dave in op wat er wel en niet goed werkt.

Goed te weten: Deze sessie is in het Engels.

DesignOps: designing the API of design teams

DesignOps (design operations) is het bindmiddel dat een designteam bij elkaar houdt. Daarnaast verbindt het design met andere disciplines binnen én buiten de eigen organisatie. Zelfs als je organisatie geen formeel DesignOps-team heeft, wordt design operations waarschijnlijk wel al door iemand bij jullie gedaan.

Bij GitHub is DesignOps de ‘API’ tussen designers onderling, en tussen designers en de rest van de organisatie. Net als bij het ontwerpen van echte API’s, probeerden ze bij GitHub voor betere DesignOps, dingen die niet zo goed werkten. En waren er een aantal grote veranderingen nodig om richting een meer stabiele ‘release’ te gaan.

Het resultaat: DesignOps waarmee GitHub verder kan. Reden genoeg dus om de geleerde lessen van GitHub met je te delen.

Goed te weten: Deze sessie is in het Engels.

Management-panel: ervaringen met NL Design System uit de praktijk

Er is tussen overheidsorganisaties enorm veel overlap in de online diensten die we bouwen. Van formulieren (van eenvoudig tot complex) tot zaaksystemen tot digitale processen voor burgers en ambtenaren. Al dit soort websites en apps willen we natuurlijk toegankelijk, inclusief en gebruiksvriendelijk opleveren.

Daar is specialistische kennis voor nodig. Bij NL Design System bundelen we die kennis. We werken samen, wisselen onderzoek uit en besparen tijd door elkaars goed geteste werk op meerdere plekken in te zetten. Al meerdere organisaties ervaren dit in de praktijk, waardoor ze sneller meer toegankelijke, inclusieve digitale dienstverlening kunnen bieden aan burgers en leveranciers. In deze sessie delen ze graag hun ervaring!

Organisatie

Design Systems Week wordt georganiseerd door het kernteam van NL Design System, met dank aan het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Gebruiker Centraal. Alle sessies zijn ook via Gebruiker Centraal bereikbaar Design Systems Week 2023

Code of Conduct

Op Design Systems Week is de NL Design System Code of Conduct van toepassing. Je gaat daarmee akkoord als je je aanmeldt of spreekt.

Toegankelijkheid

We doen ons best Design Systems Week zo toegankelijk als mogelijk te organiseren. Indien je specifieke toegankelijkheidsvragen- of behoeften hebt, schroom niet te mailen met het NL Design System kernteam op kernteam@nldesignsystem.nl.