Ga naar hoofdinhoud

WCAG-succescriterium 3.2.2 Bij input

W3C referenties

Uitleg

Verras een gebruiker niet, maar maak functionaliteit voorspelbaar en daardoor goed te begrijpen.

Als een gebruiker een formuliercomponent of -optie selecteert of een invoerveld invult met het toetsenbord of met de muis, veroorzaakt dit niet automatisch een contextwijziging.

Bij een contextwijziging verandert onverwacht de indeling, informatie of functionaliteit. Bijvoorbeeld door het direct versturen van een formulier na het kiezen van een select-optie, waarna de gebruiker naar een andere pagina wordt doorgestuurd.

Let op: een verandering van context is niet hetzelfde als verandering van content. Direct aanpassen van de zoekresultaten, waarbij de gebruiker op dezelfde pagina blijft, valt niet onder dit succescriterium.

Gerelateerde NL Design System-richtlijn

Formulieren - Buttons: Verstuur een formulier niet automatisch na het wijzigen of invullen van een formulierveld

Gebruikersonderzoek

Heb je gebruikersonderzoek gedaan dat betrekking heeft op dit succescriterium en wil je dit delen? Kijk eens bij Gebruikersonderzoeken delen op gebruikersonderzoeken.nl.

Hoe te testen

Bepaal eerst of er interactieve componenten op de pagina zijn, zoals invoervelden, radiobuttons, selects en checkboxes. En dan:

  • Selecteer/activeer elk formulierelement.
  • Indien van toepassing: vul een formulierveld in en verlaat het veld weer (haal de focus weg).
  • Test of er geen onverwachte dingen gebeuren zoals het verzenden van het formulier, het verplaatsen van de focus of het openen van een nieuw venster of tab.
  • Test dit met de muis en daarna ook met het toetsenbord.

Let op: Buttons en links zijn uitgesloten van deze test, hierbij is een verandering van context bij het selecteren/aanklikken verwacht gedrag.

Aanvullingen of opmerkingen?

Deze pagina's over WCAG worden onderhouden door het NL Design System. Heb je aanvullingen of opmerkingen? Deel je mening op GitHub.